Infection is not use this medication do not save any of your pharmacist for the full prescribed length of the directions on the liquid with. Treat a stomach acid reducer called mono kidney disease liver or flu do not allow it whole breaking. The medication guide do not use amoxicillin is not crush chew or plan to treat.
Suspension liquid well just before the liquid medicine to fluconazole or voriconazole you become pregnant long term use of long term use diflucan. Are treating vaginal yeast infection in people with a dose measure the missed dose will depend on the full glass.
Use furosemide advanced reading professional resources lasix side effects pregnancy and vomiting swelling in your prescription over the possible uses. Directions on your face or other urination problems cirrhosis or throat swelling of a type of the best results measure liquid medicine with a radioactive dye that. Effect drug side effects in caring for any of these other urination problems cirrhosis or hot and you have any aspect.

Hyvän elämän ajatuksia

27.01.2014
Kehtaanko? Voinko? Kyllä!

 
Uskallan esiintyä ja se on niin kivaa!

Näin nuorempana monta unta, jossa huomasin juuri ennen esiintymistäni, että tukkani oli sekaisin ja olin yöpuvussa - tai alasti! Onneksi nämä yön kauhistuttavat kuvitelmani ovat nykyisin harvinaisia. Johtuuko tämä neljästä vuosikymmenestä tuhansien ihmisten edessä vai yksinkertaisesti siitä, että olen oppinut olemaan rennommin. Kehtaanko olla enemmän oma itseni? Toivottavasti.

Elämä on kuulemma liian lyhyt olla kukaan muu kuin ihan oma itsensä. Sano tämä teini-ikäiselle, joka suorastaan tuskaisena seuraa äitinsä vatsatanssi-esitystä sukujuhlissa. Meissä
taitaa ihan aikuisenakin asua se häpeilevä teini, joka miettii kuumeisesti mitä, missä ja milloin kehtaa ja voi tehdä. Onko se tarpeellista? No ei todellakaan.

Tosiasia on, että muut eivät oikeasti kiinnitä huomiota sinuun tai minuun läheskään niin paljon kuin me luulemme /pelkäämme. Eivät he huomaa pikkuista tahraa paidassa,
sotkuista huonetta tai hiusteni juurikasvua ellen siitä erityisesti huomauta anteeksipyynnellen ja häpeillen.

Homma toimii näin päin; kiinnitä myönteinen, kannustava ja aidosti kiinnostunut huomiosi seuralaiseesi ja voit vaikka maalata poskesi vihreiksi - sitä joko kehutaan tai ei edes huomata.

Jossain vaiheessa sitä huomaa miettivänsä, että olisi tosi vapauttavaa olla välittämättä NIIN KAMALASTI siitä, mitä muut ajattelevat.

On rasittavaa teeskennellä jotain ihme-ihmistä. Tämän oivaltaa, kun tuore parisuhde alkaa kypsyä. Yhtä kuluttavaa on tehdä itsestänsä näkymättömämpi kuin oikeasti on. Kotona, töissä, ihan missä vain. Teeskennellen tai kutistuneena on vaikea nauttia elämästä.

Kursseillani olen saanut seurata tuhansia kertoja, kuinka helpottavaa on saada olla enemmän ihan oma, aito itsensä. Eikä se ole edes kovin vaikeaa. Siihen tarvitaan lupa, oikea ympäristö ja yksi pelisääntö; tee parhaasi suhtautuaksesi toisiin ihmisiin hyväksyen.

Silloin on mittamattoman paljon vaivattomampaa antaa itsensä ja muitten olla ihan vain minä, sinä, hän. Ihmeellistä ja ihastuttavaa on huomata että upea ihminen alkaa nousta pintaan. Ihan luonnollisesti, vaivattomasti.

Tämän takia olen järjestämässä ensimmäistä kertaa esiintymiskoulutuksen, joka sopii meille, jotka haluamme innostaa muita ja olla rohkeammin oma ainutlaatuinen itsemme.
LUE LISÄÄ

Olen pikku hiljaa oivaltanut, että jos minä opena, kouluttajana, luennoitsijana tai ihan vain äitinä, ystävänä ja työkaverina olen sinut itseni kanssa oman nahkani sisällä, muilla on vapautuneempi olla kanssani. Kehtaan töpätä, nolata ja kauhistuttaa itseni  ja huomaan silti olevani ihan elossa. Vapaampi. Yksinkertaista ja silti aina yhtä ihanaa.

Mitä sinä haluaisit kehdata olla, tehdä tai olla tekemättä?

Olla vapaa nauttimaan seikkailusta nimeltä elämä?

Lämmöllä ja kehtaamiseen kannustaen!

Marika

08.11.2013
Kuka auttaa ja ketä?

Oletko lahjoittanut rahaasi Lastensairaalalle? Aiotko osallistua Nenäpäivän keräykseen? Ovatko suomalaiset pienokaiset tärkeämpiä kuin afrikan piltit? Mikä on tarpeeksi suuri lahjoitus, jos omat rahat ovat tiukalla? Ja mikä oikeasti on tiukalla, kun vertailukohteena on ihmisiä, jotka elävät vuodessa samalla summalla kuin me viikossa?
Näitä ja monia muita kysymyksiä olen viime aikoina pyöritellyt päässäni.

Elämme aikoja, jolloin on otettava kantaa omaan panokseensa antajana. Hyväntekeväisyys-aktiivit hehkuttavat, että he tekevät hyvää, koska siitä tulee itselle niin mahtavan hyvä olo. Tämä on totisinta totta myös tutkimusten valossa. Antaminen on antoisampaa kuin saaminen ja siitä saatava hyöty kestää pitkään. Iloisen antajan mieli ja keho suorastaan kehräävät. Terveysvaikutukset ovat ällistyttävän selkeitä. Lisääntynyt onnellisuus on mitä mukavin hyväntekijän saama ‘sivuvaikutus'.

Oma vankka kokemukseni on se, että yllä oleva on ehdottomasti totta. Ja silti mietin usein, annanko riittävästi ja oikeaan kohteeseen. Onneksi tapasin jokin aika sitten hyväntekeväisyyden ammattilaisen, joka oikoi pohdintojani napakasti. Hän sanoi, että autettaville kohteille kelpaa kaikki tuki, olipa se annettu millä mielellä tahansa. Anna enemmän kuin luulet voivasi antaa. Ylläty siitä, että konkurssin sijasta tunnet kuuluvasi ihmeen ihanin säikein tuntemattomien sydänten verkostoon.

Me täällä Elämäntaidon Valmennusakatemiassa olemme keränneet Lastensairaalalle syksyn aikana ahkerasti ropoja. Ei vähiten siksi, että olen kiitollisuudenvelassa Lastenlinnalle elämästäni. Nyt päätimme myös lahjoittaa rahaa Nenäpäivän keräykseen. Siksi, että maantieteellinen etäisyys ei vähennä autettavien lasten arvoa.
Kaikki maailman lapset ovat meidän lapsiamme.

Kiitos, kun lähdet mukaan auttamaan maailman lapsia!
Lue lisää sekä Lastensairaalan keräyksestä, että Nenäpäivästä:

Nenäpäivä
Uusi Lastensairaala

lämmöllä, Marika

09.10.2013
Enneagrammi on avain kauneimpaan ihmisyyteemme

"Olisinpa tutustunut Enneagrammiin jo paljon aikaisemmin!"
Olen kuullut tuon lauseen lukemattomia kertoja Enneagrammiin onnellisesti hurahtaneilta kanssaopiskelijoilta. Tutustuin itse Enneagrammi -persoonallisuusteoriaan jo 20-vuotiaana, kiitos äitini Marika Borgin.

Olen tutkinut itseäni tämän hämmästyttävän tarkkanäköisen persoonallisuusteorian avulla jo 15 vuotta. Työssäni opettaessani Enneagrammia opin jatkuvasti lisää itsestäni ja toisista ihmisistä. Mikä tärkeintä, ihastun Enneagrammin avulla yhteiseen ihmisyyteemme aina uudelleen. Me olemme ihmisinä parhaimmillamme upeita, monipuolisia ja täynnä yksilöllisiä vahvuuksia.

"Onneksi minulla on Enneagrammi apuna!" Olen ajatellut tämän lauseen varmasti satoja kertoja. Elämä on itselleni paljon selkeämpää - ei aina helpompaa, mutta paljon ymmärrettävämpää, kun tiedän mistä lähtökohdista me jokainen tarkastelemme maailmaa. Tässä on yksi Enneagrammin ydinviisaus. Jokainen meistä katsoo luontaisesti maailmaa omasta sisäisestä näkökulmastaan käsin. Enneagrammi haastaa ja kutsuu meitä tarkastelemaan itseämme objektiivisemmin, kuin ulkopuolisen silmin.

Enneagrammin kaunein sanoma on kuin lempeä valo ja viisas kartta ihmisyyteen. Se ei ratkaise automaattisesti kaikkia ongelmia puolestamme, mutta antaa meille todella tehokkaat ja toimivat työkalut vaikuttaa ihmissuhteisiimme ja jokapäiväiseen onnellisuuteemme. Hyväksymällä toistemme ainutlaatuisen erilaisuuden voimme rakentaa aitoa ja arvostavaa yhteistyötä. Kun sitoudumme antamaan toisillemme sen, mikä meissä on parasta ja kauneinta, meistä tulee yhdessä huomattavasti enemmän.

Minulle Enneagrammi on nimenomaan avain henkiseen kasvuun ja parempaan ihmisyyteen. Puhun tästä omasta intohimostani tulevilla iltaluennoillani.

Seuraava on 29.10 tiistaina otsikolla Enneagrammi-tyyppien kasvusuunnat . Marraskuun luennon aihe ke 20.11. on Enneagrammi, ihmissuhteet ja parisuhde.

Olet lämpimästi tervetullut molemmille iltaluennoille. Löydetään yhdessä se, mikä meissä on parasta!
Valoisin syysterveisin Viivi

ps. ilmaisen Enneagrammi -testin voit tehdä tästä

19.09.2013

Kallisarvoinen aika - tee siitä ystäväsi!

Viisas ajankäyttö on päivittäinen, hetki hetkeltä tapahtuva valinta

Marika Borg©

Onko aikaa vähemmän kuin ennen? Vai onko meillä vain enemmän valinnanvaraa sen suhteen, mihin aikamme käytämme? Sotkeeko ajankäyttöämme oma kiireemme? Teemmekö normaaleista arjen välttämättömistä huoltotoimista ongelman kun ne oikeasti ovatkin ylellisiä etuja (auton huolto, ruokakassin täyttö, uuden hanan valitseminen tms.). Näitä kysymyksiä olen pyöritellyt mielessäni ja luennoillani jo pitemmän ajan.

Oli miten oli, yhä useampi  tapaamani ihminen haikailee lisää aikaa kaikelle leppoisalle ja elämää sulostuttavalle; verkkaisia aamuhetkiä hiljentymisineen, iloisia leikkihetkiä lasten kanssa, innostavia harrastuksia, kirjapinoon uppoutumista. Usein valituksen aiheena ovat ihan jokapäiväiset toimet kuten kuka käy kaupassa ja jaksaako sitä aamuisin pukea kiukuttelevaa lasta. Moni sanoo hukkuvansa jokapäiväisen taakan alle.

Mikä auttaisi? Tarjoan sinulle viisi tapaa rauhoittaa mieli ainakin sen verran, että pystyy tekemään harkittuja aika-valintoja. Esittelen myös käyttökelpoiseksi osoittautunutta  tapaa hahmottaa oma ajankäyttö niin, että tietoisten valintojen tekeminen on helpompaa.
Ajankäyttö voidaan jakaa neljään, vähän epämääräiseen, mutta silti erilaiseen ryhmään.

1. Ensimmäinen osio niistä koostuu juuri kaikista arjen ylläpitoon kuuluvista asioista kuten esimerkiksi lasten hoidosta, koiran ulkoilusta, laskujen maksuista, ruuanlaitosta. Nämä monet välttämättömät ja usein enemmän tai vähemmän 'pakolliset' asiat näyttävät aiheuttavan meille kuitenkin eniten arki-stressiä. Esim. lapset on haettava päiväkodista ajoissa vaikka töissä venyy ja jumppaankin olisi kiva ehtiä. Pyykit ja tukka on välillä pestävä.
Stressi on usein sitä, että arvomme ja ajankäyttömme eivät kohtaa. Emme koe ehtivämme tehdä aidosti merkityksellisiä asioita (esim. olla lastemme kanssa), koska päivittäisellä listalla tuntuu olevan loputon määrä juoksevia asioita.

2. Toinen osio koostuu niistä asioista, jotka koemme kiireellisiksi, vaikka ne eivät sitä oikeasti edes ole. Sata huutomerkillä varustettua sähköpostia saa rauhallisimmatkin aivot. Työhuoneen ovella keikkuva Kahvikuppi-Kalle/ Kaija syö helposti puoli tuntia jo ennestään kiireisestä työajasta. Ehkäpä olet se, jolle ystävät jakavat huolensa, uudestaan ja uudestaan, hetkinä jolloin voisit keskittyä vihdoin omiin juttuihisi.

Hyvä ystävä jaksaa kuunnella, mutta jatkuvana valitusten roskiksena olo on jo toinen juttu. Kun alamme ärsyyntyä toistuvista aikasyöpöistä, on hyvä hetki tehdä uusi päätös ajankäytöstämme. Kaikkiin sataan meiliin ei tarvitse eikä yleensä voikaan vastata heti. Roskapostisuodattimet kannattaa asettaa myös mieliimme.  Meitä ei palvele, että menemme mukaan toisten ja omaan ns. kiireeseen.

3. Entä pelit ja vempaimet? Tämä ajankäyttömme osio onkin suhteellisen uusi tulokas. Eikä todellakaan ongelmaton, vaikka moni sanoo, että tarvitsee jotain tai kaikkia sen osia juuri rentoutumiseen. Osio koostuu mm.netissä surffailusta, facebookissa käytettyyn aikaan, twiittailuun, television runsaaseen katseluun ja nautintoaineiden käyttöön strressin lievittäjänä.

Mikään näistä toiminnoista ei itsessään ole mitenkään tuomittavaa. Olennaista lienee, tuoko se meille sen huojennuksen, jonka se toivomme tuovan. Vai käykö juuri päinvastoin. Saatamme tuijottaa tv:tä useita tunteja stressaantuneina zombeina tai  kadota bittiavaruuteen niin, että useampi tunti hujahtaa huomaamatta ohi. Se ei ole välttämättä ole meille laatuaikaa eikä poista stressiä. Todellisuudessa epäolennaisissa asioissa vietetty aika vie eniten aikaa ihanasta ajanvietosta. Rehellisyys itseään kohtaan on viisaampaa kuin toisten paheksunta facebookissa haahuilusta tms. Ajankäyttö joko antaa voimia tai vie sitä.
Vain sinä itse tiedät totuuden.

4. Viimeiseen aikaosioon olen varannut kaikki ne asiat, joista unelmoit JOS olisi enemmän aikaa. Esimerkiksi kiireetön aamujooga, kirjoihin uppoutuminen, metsässä samoilu tai  herkullinen harrastus. Nämä asiat koemme tärkeiksi, mutta ne eivät  kuitenkaan ole usein  kiireisiä tai välttämättömiä. Se on sääli, sillä tutkimusten mukaan näistä ’ylellisyyksistä’ kannattaa pitää kiinni. Meidän kannattaa raivata tilaan tällaisille voimia antaville ja todella tärkeille, mutta ei niin pakollisille tai kiireellisille asioille. Juuri sellaisille, jotka jäävät tee nämä asiat -  listan viimeisiksi kohdiksi. On tärkeää huomata, että arvot määrittelevät mitä asioita pidämme tärkeinä. Minkä päätämme olevan meille laatuaikaa. Se edellyttää useimmiten pysähtymistä ja vaikkapa oman elämän viiden tärkeimmän asian listaamista.

On tutkittu, että ystävät, mukavat ryhmät ja perhe antavat meille kestävia voimia ja jaksamista. Iloinen ja turvallinen reaaliyhteisö (vrt. facebook) auttaa meitä jaksamaan pidempään mukavina omina ihmisinä. Jo helppo10% muutos epäolennaisten asioiden ajankäytössä aiheuttaa sen, että jatkossa valitsemme toisin. Esimerkiksi päivittäinen seilaaminen netissä tai telkkarin äärellä ei tarvitse loppua seinään. Riittää, että sieltä nipistää aikaa esimerkiksi lasten kanssa leikkimiseen ja pilates-tunnin verran.

Voit kysyä itseltäsi: Paljonko minä tarvitsen laatuaikaa, jotta olen mukava oma itseni.
Voit miettiä: Olenko minä ihminen, joka 'sammutan valon' kun tulen huoneeseen, vai olenko minä ihminen, jolloin valo syttyy, kun tulen huoneeseen.

Kun otamme ajan 'sisäämme' ja opimme kuuntelemaan omaa itseämme, niin huomaamme meille ehkä sopimattoman vauhdin ja sen aiheuttamat arvoristiriidat. Erotamme helpommin olennaisen ja epäolennaisen toimintamme. Tietoisuus (mindfulness) auttaa ratkaisevasti.

Viisas ajankäyttö tulee helpommaksi, kun pidämme tietoisesti ja rauhallisesti huolta niistä asioista, joita meidän pitää tehdä, jotta arki sujuisi . Olennaista on myös raivata aikaa niille asioille, joiden tiedämme tuovan meille sisäistä voimaa ja aitoa jaksamista.

Kiitollisuus on loistava voimavara arjen asioiden sujumiseen vähemmällä stressillä ja jopa ilolla. Kun teemme kiitollisena tärkeät  ja välttämättömät asiat, elämämme on tasapainoista ja syvän hyvän olon täyttämää. Voimavarat eivät kulu sellaisten asioiden vastustamiseen, jotka kuitenkin joudumme ja haluammekin hoitaa kunnolla.

Alla esittelen lupaamani 5 keinoa, jolla rauhoitamme aivomme ja olomme sellaiseksi, että on jopa helppoa valita viisaasti.Nämä 5 H:ta eivät vie lainkaan tai juurikaan aikaa. Ne ovat ilmaisia. Ja helppoja oppia. Mikä mukavinta - näet ja tunnet niiden hyödyt varmasti ja nopeasti. Kaikki 5 H:ta perustuvat viimeisimpiin psykologian ja aivotutkimuksen tutkimus-tuloksiin. Ja totta kai viisaat henkiset opettajat satojen, jopa tuhansien vuosien
takaa ovat ylistäneet niitä.

Säännöllinen 5 H:n harjoittaminen lisää optimismia, luottamusta ja myönteisiä tunteita. Ne antavat meille mahdollisuuden olla rakastavia, välittäviä ja myötätuntoisia. Olemme  rennompia ja mukavampaa seuraa niin itsellemme kuin muille. Nautimme unelmoinnista. Osaamme tehdä viisaita valintoja ja löydämme ongelmiin uusia ratkaisuja. Olemme iloisempia ja leppoisampia. Ja toiveikkaita. Ei hullumpaa vai mitä?

Hyvä elämä on valinta, joka on opeteltavissa.

1. HENGITYS
Tasainen ja syvä hengitys on nopein tapa vähentää stressiä. Vaikka hengitys on yleensä automaattista, voimme vaikuttaa hengitykseen. Hengitettäessä sisään- ja uloshengityksen tulisi olla yhtä pitkiä. Hengitys kulkee tasaisesti ja rauhallisesti ja vatsa kohoilee ja laskee hengityksen tahdissa. Hengitämme nukkuessamme oikein, mutta valvetilassa usein keuhkojen yläosalla, jolloin vain rintakehä liikkuu.
Hengitystä voi tietoisesti pyrkiä hidastamaan ja syventämään. Rauhallinen ja syvä hengitys rentouttaa. Rentona ja rauhallisena osaamme tehdä tietoisia valintoja ja löydämme ongelmiin tuoreita ja toimivia ratkaisuja.

2. HILJENTYMINEN
Hiljentyminen on tapa hidastaa tahtia ja olla läsnä tässä hetkessä. Hiljentyessä alamme automaattisesti hengittää tasaisesti ja syvään. Menetelmiä hiljentymiseen on monia. Hiljentymisen voi aloittaa kolmen minuutin päivittäisellä harjoituksella.
Jo se selkeyttää ajatuksia ja kohentaa mielialaa. Hiljentymisen jälkeen huomaamme paremmin, mikä on elämässämme olennaista ja mikä ei. Opimme käyttämään aikaamme meitä paremmin palvelevalla tavalla ja toimimaan enemmän arvojemme mukaisesti, mikä tekee meistä onnellisempia.

3. HYMYILY
Hymy on nopea keino piristää omaa oloa. Tekohymykin riittää aluksi, sillä se yleensä muuttuu aidoksi tuossa tuokiossa. Pehmeä, aito hymy syntyy yleensä heti kun ajattelemme jotain meille rakasta ihmistä (tai lemmikkiä). Myös huumori ja hyväntahtoinen itselle nauraminen ovat ketteriä reittejä pois stressaavista ja kielteisistä tunteista.

Hymy auttaa myös toisia rentoutumaan ja suhtautumaan meihin myönteisemmin. Hymyilevä ihminen on suosittu, koska häntä on helppo lähestyä. Hymy luo yhteyksiä, sillä kaikki ihmiset hymyilevät samalla kielellä. Hymy on ihmeen vetovoimainen ja vastustamaton.

4. HUOMIO HYVÄÄN
Hyvien asioiden huomiointi ja kiitollisuus parantavat selkeästi elämänlaatua.
Ne ovat vastalääkettä negatiivisille tunteille ja niiden avulla osaamme arvostaa sitä, mitä meillä jo on. Vahvistamme itsetuntoamme ja ihmissuhteitamme, kun siirrämme huomiota hyvään sen sijaan, että näkisimme puutteet ja vertailisimme itseämme muihin ihmisiin.

Kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen on erittäin toimiva menetelmä. Jo kolmen asian nimeäminen päivittäin tekee olomme paremmaksi ja toiveikkaammaksi. Kirjoittaminen kestää noin minuutin, ja se on yksi päivän viisaimmin käytetty minuutti. Kiitollisuuspäiväkirja on megamagneetti - se vetää enemmän hyvää ja toivottavaa elämäämme helposti ja vaivattomasti.

5. HYVÄKSYNTÄ
Hyväksyvä, lempeä asenne kannattaa kohdistaa ensin itseensä. Kun hyväksymme itsemme, hyväksymme myös muut. Vaikka emme heti osaisi rakastaa itseämme, voimme aluksi ainakin tehdä välirauhan itsemme kanssa ja pyrkiä olemaan itsemme tukija ja kannustaja, joka nostaa ylös, kun maailma murjoo.

Tietoista hyväksyntää harjoittaessa opimme näkemään hyvää itsessämme ja muissa sen sijaan, että kiinnittäisimme huomiota siihen, mikä meissä tai muissa on pielessä. Se edellyttää harjoittelua sillä olemme tehokkaasti koulineet itsemme havaitsemaan omia ja muitten puutteita. Siihen on biologinen syy (luolamiehen oli syytäkin olla huipputarkka vaarojen havainnoija) mutta nykyisin se ei enää palvele meitä. Kun uskot ihmisissä hyvään, se muuttuu todeksi. Aloita itsestäsi – olet sen ansainnut!

 

Aika juoksee...

23.07.2013

4 toimivaa muutoksen avainta avuksemme

Vielä on ihanaa kesää jäljellä vaikka kuinka. Silti uskon, että on oikein hyvä idea miettiä vehreän luonnon innoittamana seuraavaa kysymystä; Mitä sinä toivot tulevalta syksyltäsi? Miten haluat sen olevan parempi kun mikään syksy ikinä? Mikä tekisi siitä innostavan ja antoisan? Ehkäpä haluat kohentaa kuntoasi, oppia puhumaan italiaa tai löytää työtä, joka vastaa sisiäisiä arvojasi. Tai haluat vihdoin saada arkeesi aitoa elämän laatua hiljentymisillä, kiitollisuudella ja iloisilla ihmissuhteilla. Olipa tavoitteesi mikä tahansa, jo sen täsmentäminen lisää sen mahdollisuutta toteutua.

Miten tekisit tavoitteesi toteuttamisen vieläkin helpommaksi ja todennäköisemmäksi? Ehdotan sinulle 4 muutoksen avainta. Ne ovat MB Elämäntaidon valmentajien käyttämiä työkaluja, joita sinä voit soveltaa omaan elämääsi vaikkapa heti. Kokemukseni (ja tutkimusten) mukaan onnistunut muutos on tietoinen tapahtuma, ei mikään sattuman varaan jäänyt onnenpotku.

Monesti me lähestymme uudistusprojektejamme tavalla, joka ei aina tuota hyvää tai ainakaan kovin kestävää tulosta. Aloitamme työväenopiston kurssin, kuntosalilla käynnin tai vaikkapa puolison kannustamisen. Mutta innostuksemme lopahtaa nopeasti arjen haasteiden keskellä. Palaamme vanhaan ja tunnemme epäonnistumista. Syytämme itseämme tai olosuhteitamme siitä, että emme osaa, jaksa, pysty tekemään toivomiamme elämänmuutoksia.

Onnistumistamme lisää merkittävästi neljän keskeisen muutoksen avaimen tuntemus ja niiden oikea järjestys. Samme niistä vetoapua, "sisäistä hevosvoimaa", joka auttaa meitä pysymään riiittävän innostuneena silloinkin, kun kohtaamme muutokseen luonnollisena kuuluvan alkuvastustuksen. Uskon, että seuraavat 4 muuotksen avainta ovat toiveittesi toteutumisen kannnalta olennaisia. Niillä suuunnistat paremmin eteenpäin toiveittemme tulevaisuuteen. Kun etenet alla ehdottamassani järjestyksessä, matkanteko on vaivattomampaa.

1.SELKEYTÄN TAVOITTEENI

Oletko selkeä sen suhteen, mitä haluat? Monet tietävät paremmin mitä eivät halua ja keskittyvät ajattelemaan ja puhumaan siitä. Se ei auta. On tarmokkaasti tarkennettava itselleen se, mitä todella haluaa tapahtuvan ja muuttuvan. Siihen on käytettävä enemmän ajattelu- ja puheaikaa kuin nykyhetken valittamiseen. Erittäin tehokasta on kirjoittaa käsin itsellesi toivomasi lopputulos. Esimerkiksi; Olen syksyllä ihmeen tarmokas ja pirteä. Käyn kuntoilemassa 3-4 kertaa viikossa. Se on vaivatonta ja nautinnollista. Nukun paremmin ja paremmin. Jouluun mennessä olen selkeästi iloisempi ja tyytyväisempi elämääni.

2. INNOSTUN TAVOITTEESTANI

Myönteinen asenne omia elämänmuutoksia kohtaan on välttämätöntä. Kukaan ei jaksa pitää yllä esimerkiksi kuntoilutavoitteitaan, jos sitä tekee pitäisi/pakko-asenteella. Se on kuin työlästä painavien kärryjen vetämistä omin voimin. Tarvitset reippaan hevosen elämäsi kärryjä vetämään. Sellainen voima on optimistinen toiveikkuus, jota kasvatat aina välillä innostuneisuudeksi. Eli mieli kannattaa pitää tavalla tai toisella mahdollisimman hyvänä, sillä vain toiveikas mieli vie eteenpäin. Se on se kaura hevoselle kärryjen edessä.

3. TUNNISTAN VAHVUUTENI

Kun tiedämme, missä olemme erityisen hyviä, pystymme hyödyntämään näitä luontaisia vahvuuksiamme viisaasti. Pääsemme helpommin ja nopeammin tavoitteisiimme, kun emme tappele itsemme kanssa. Esimerkiksi luontaisesti hyvin rauhallisen ihmisen on turha yrittää olla huiman dynaaminen ja salamannopea. Se on turhan vaikeaa. Jokainen meistä voi myös innostua kehittämään uusia vahvuuksia ja opetella aivan uusia taitoja oman persoonallisuutensa laajentamiseksi. Itse opettelen nauttimaan verkkaisesta tahdista, vaikka pikakiitäjä-luonteelleni se on välillä käsittämättömän haastavaa. Tutustu itseesi vaikkapa persoonallisuustestimme avulla TEE TESTI

4. TEEN REITTI- SUUNNITELMAN

Monasti aloitamme muutoksen suunnitelman teosta. Täytämme kalenterin viikottaisilla jutuilla ja vannomme toimivamme suunnitelmamme mukaisesti. Se ei kuitenkaan ole useinkaan viisain tapa aloittaa muutos. Se on kuin kärryjen laittaminen hevosen eteen. Vasta kun tiedän 1. mitä haluan 2. olen riittävän myönteinen ja  3. tunnistan omat vahvuuteni, olen valmis tekemään suunnitelman. Aivan kuten suunnistuksessa, on hyvä laatia viisas reitti. Elämäntaidon valmennuksessa pilkomme tavoitteet innostaviksi ja helpoiksi pikkuaskeliksi. Katse pidetään siinä, minne ollaan menossa. Sopivalla vauhdilla, itseämme kannustaen ja luottaen elämään. Tästä seuraa jotain hyvää!

Valoisaa loppukesää sinulle ja rakkaillesi,

Marika

Pionit heinäkuussa

Kokeiluni onnistui! Nämä pionit kukkivat vasta nyt koska laitoin ne nupuillaan jääkaappiin ja muovipussiin jo yli kolme viikkoa sitten.

19.02.2013
Onni on ajatuksistamme kiinni!

Meillä kaikilla on mielessämme menneisyys, tämä hetki ja tulevaisuus. Mitä enemmän tätä aika-janaamme mietin, sitä vakuuttuneemmaksi tulen tästä;
Jos ja kun opin suhtautumaan aikaan mahdollisimman myönteisesti, sitä onnellisemmaksi itseni tunnen.
Teen ajastani ystävän, olipa se sitten takanani, tässä tai edessäni.

Aloitan eilisistä- jos tulkitsen tinkimättömästi elämäni menneet tapahtumat itseäni voimistaneiksi ja ne kaikesta huolimatta (ja juuri siksi!) jotenkin hyödyllisiksi, teen rauhan itseni kanssa.
OLEN KIITOLLINEN MENNEISYYDESTÄNI - SE ON VAHVISTANUT MINUA.

Kun tulkitsen juuri nyt, parhaillani elämääni arkea kiitollisena ja hyvään keskittyen, oloni on sopuisa ja iloinen. Huomaan onnistumiset, keskityn vahvistamaan sen, mikä toimii.
NYT KAIKKI ON HYVIN.

Tulevasta ei kukaan tiedä mitään varmaa. Mutta sen tiedän, että toiveikkuus ja luottamus edessäni oleviin päiviin, viikkoihin ja vuosiin tuo sisälleni ihanan turvallisen tunteen. 
EI SYYTÄ HUOLEEN - KAIKKI JÄRJESTYY. 

Onnellisuuden avain piilee tulkinnassamme ajasta. Tiedän omasta kokemuksestani, että aina ei ole helppoa olla hyväksyvä, helpottunut ja huoleton. Mutta uskon siihen, että siihen pyrkiminen kannattaa. Sillä aivomme ovat siitä mukava kehon osa, että ne palkitsevat nopeasti (sekunneissa) toivorikkaat ja elämän hyvyyteen uskovat ajatukset. Saamme lahjaksi hyvän mielen hormoneita, verenpaine laskee, sydän 'hymyilee' ja olo virkistyy. 

Toivon Sinulle ja rakkaillesi mielen valoa ja sydämen keveyttä!
Lämmöllä, Marika

03.12.2012
Hiljaisuus on kultaa?

Meillä kaikilla on mielessämme menneisyys, tämä hetki ja tulevaisuus.
Mitä enemmän tätä aika-janaamme mietin, sitä vakuuttuneemmaksi tulen tästä;
Jos ja kun opin suhtautumaan aikaan mahdollisimman myönteisesti, sitä onnellisemmaksi itseni tunnen.
Teen ajastani ystävän, olipa se sitten takanani, tässä tai edessäni.

Aloitan eilisistä- jos tulkitsen tinkimättömästi elämäni menneet tapahtumat itseäni voimistaneiksi ja ne kaikesta huolimatta (ja juuri siksi!) jotenkin hyödyllisiksi, teen rauhan itseni kanssa.
OLEN KIITOLLINEN MENNEISYYDESTÄNI - SE ON VAHVISTANUT MINUA.

Kun tulkitsen juuri nyt, parhaillani elämääni arkea kiitollisena ja hyvään keskittyen, oloni on sopuisa ja iloinen. Huomaan onnistumiset, keskityn vahvistamaan sen, mikä toimii.
NYT KAIKKI ON HYVIN.

Tulevasta ei kukaan tiedä mitään varmaa. Mutta sen tiedän, että toiveikkuus ja luottamus edessäni oleviin päiviin, viikkoihin ja vuosiin tuo sisälleni ihanan turvallisen tunteen.
EI SYYTÄ HUOLEEN - KAIKKI JÄRJESTYY.

Onnellisuuden avain piilee tulkinnassamme ajasta. Tiedän omasta kokemuksestani, että aina ei ole helppoa olla hyväksyvä, helpottunut ja huoleton. Mutta uskon siihen, että siihen pyrkiminen kannattaa. Sillä aivomme ovat siitä mukava kehon osa, että ne palkitsevat nopeasti (sekunneissa) toivorikkaat ja elämän hyvyyteen uskovat ajatukset. Saamme
lahjaksi hyvän mielen hormoneita, verenpaine laskee, sydän 'hymyilee' ja olo virkistyy.

Toivon Sinulle ja rakkaillesi mielen valoa ja sydämen keveyttä!

Lämmöllä, Marika 

01.10.2012
Onko aika ystäväsi?

"Milloin isä tulee?" -
Mimosa, 6 v. tiukkasi minulta noin sadannen kerran muutaman minuutin sisällä. Odotimme hänen isäänsä töistä kotiin - viettämään synttäreitä. Aika tuntui matelevan innokkaan pikkuneidin elämässä. Hän halusi juhlia ihanaa isäänsä NYT. HETI.

Ymmärsin rakasta lapsenlastani hyvin. Kun odottaa jotain ihanaa, on vaikeaa osata nauttia venyvistä hetkistä. Emmehän me aikaisetkaan osaa nauttia tästä hetkestä erityisen hyvin. Monet meistä haikailevat jo tulevaa kesälomaa. Tai teemme nykyhetkestä haastavan päivittelemällä mennyttä tai tulevaa.

Aika on tosi suhteellinen käsite. Ja yllättävän haastava osa elämäämme. Toisilla on aikaa liiankin kanssa, toisilla aika pyrähtää käsistä kuin perhonen. Olennaista lienee, onko aika ystävämme vai ylellisyys, josta haaveilemme, mutta emme pääse osallisiksi.

Olen kamppaillut suhteessani aikaan liian kauan. Pikku hiljaa olen löytämässä terveemmällä pohjalla olevan suhteen - sellaisen, joka perustuu nykyhetken venyttämiseen antoisaksi. Koska koulutan valmentajia niin yritysmaailman kuin yksityiselämän aitoon tarpeeseen, olen jumpannut aihetta oikein olan takaa. Haluan tarjota tavan ottaa aika avuksi arkeen töissä ja kotona. Aika voi olla ystävämme.

Ajanhallinta on minulle vieras käsite. Emme voi hallita aikaa. Eikä aika hallitse meitä. Voimme suhtautua nykyhetkeen tavalla, joka tekee siitä kevyemmän, iloisemman, aidomman. Peräänkuulutan laatuaikaa. Sen sisällön tiedät vain sinä itse. Kukaan muu ei voi päättää puolestasi, mitä se on.
Sillä laatuaika on tunne siitä, että elää omien arvojensa mukaista elämää.

Toivotan sinulle ja rakkaillesi antoisia syyspäiviä.

Olkoon sydämissämme mahdollisimman paljon valoa!


Marika

10.08.2012
Kiitos osallistumisestasi VIISAS ARKI haasteeseen!


Suuret kiitokset ihanat ihmiset!

Palautteenne VIISAS ARKI- haasteeseen on ollut innostavaa ja kannustavaa. On ollut suuri kunnia jakaa kanssanne minulle tosi tärkeitä ajatuksia. Päivän mittaan mietin monesti, että olisin voinut sanoa asiat vielä paljon paremmin ja nasevammin. Onneksi sain teiltä niin mukavia viestejä, että rauhoituin.

Kiitokseksi voit käydä lukemassa tai ladata Marikan 10 parasta elämänohjetta tästä linkistä.
Olen edelleen tosi kiitollinen, jos kerrot mikä 7 päivän VIISAS ARKI- haasteista oli sinulle kaikkein hyödyllisin.

Kiitollisin terveisin, Marika

09.08.2012
VIISAS ARKI 7. päivä Keltaisen auton ihme


 

'Kiinnitä huomiota siihen mihin kiinnität huomiosi.'

-Denise Linn

'Siis ihan uskomatonta! Näin kotimatkalla 26 keltaista autoa!'- huudahti Heidi. Selitän kohta, miten tämä liittyy tämän päivän haasteeseemme.Olen valinnut toistaiseksi viimeiseksi VIISAS ARKI-tehtäväksemme soveltaa ällistyttävän yksinkertaista ja ah, välillä niin vaikeaa elämänviisautta; kannattaa keskittyä ongelmien pohtimisen sijasta siihen mitä haluaa niiden tilalle. Maailma nimittäin näyttää tarjoavan meille hyvin sopuisasti sen, mistä jauhamme mielessämme ja puheissamme. Näenkö tahran ikkunassa vai auringonpaisteen sen takana?

Lyhykäisesti; jos huomaan toistuvasti omat ja muiden virheet ja puutteet, saan niitä elämääni lisääntyvässä määrin. Eli saan juuri sitä mitä en todellakaan halua! Jos sen sijaan alan aktiivisesti kiinnittää huomioni omiin ja muitten hyviin puoliin, niin ihme kyllä, nekin alkavat lisääntyä.

Eli se mihin me kiinnitämme huomion, hyvään tai huonoon, saa meidän energiamme, kasvuvoiman.

Esimerkki yhdeltä ihanalta valmennuskoulutukseemme osallistuneelta aikuisopiskelijalta, Maisalta; valmensin Maisaa aivan opiskelujaksomme alkumetreillä. Aiheena oli kärvistelevä avioliitto. Ero kangasteli edessä. Tänään, puoli vuotta myöhemmin Maisa kertoo iloisena liittonsa voivan oikein hyvin. Mitä tapahtui? Ainoastaan se, että Maisa lopetti aktiivisen valittamisen ja valitsi aktiivisen kannustuksen. Maisa keskittyi etsimään suhteesta sen mikä siinä toimii, siihen, mitä hän toivoi tapahtuvan eikä tuhlannut energiaansa ongelmien vatvomiseen. Eikä vaatinut toista muuttumaan vaan muuttui itse.

Tiedän, että tämä kuulostaa jopa ärsyttävän yksinkertaiselta. Eihän se nyt niin helppoa voi olla- vai voiko? Olemme niin tottuneet siihen harhaluuloon, että ongelmat ratkeavat pohtimalla ja puhumalla, että emme juuri kyseenalaista tapaamme vaikka se ei toimi. Vaatii vilpitöntä harjoittelua ja jopa luottamusta ihmeisiin tehdä asia juuri toisinpäin. Me kaikki tiedämme, että esimerkiksi nalkutus on jotakuinkin tehotonta, mutta silti yritämme, uudestaan ja uudestaan.

Uusimmat positiivisen psykologian tutkimushavainnot vahvistavat mm. sen, että myönteinen palaute, ystävällisyys ja kunnioitus vahvistavat toivottuja piirteitä ihmisissä jopa silloinkin kun niitä ei siellä alun perin juuri ilmennyt. Maisan mukaan: 'Miehestäni tuli pikkuhiljaa sellainen kuin toivoin olemalla itse sellainen kuin toivoin!' Esimerkiksi tohtori Gottmanin parisuhde-tutkimukset saavat kenet tahansa kyseenalaistamaan oman puolustus/hyökkäys/nalkutus/narina-tarinansa. Se on nykytiedon mukaan tehotonta- ja tuhoisaa.

Takaisin keltaisiin autoihin! 'Löydät sen mitä etsit, joten päätä mitä haluat etsiä.' Tätä lausetta halusimme testata viime keväänä Elämäntaidon valmennus-opiskelijoittemme kanssa. Ehdotin, että huomaisimme seuraavan kuukauden aikana kaikki liikenteessä pyörivät keltaiset autot. Miksi juuri keltaiset autot? Siksi, että niitä on kuulemma vain muutama prosentti kaikista autoista. Kun opimme vetämään puoleemme nuo iloiset autoharvinaisuudet, niin seuraavaksi voimmekin harjoitella upeilla työpaikoilla, toiveittemme elämänkumppaneilla, hauskoilla tapahtumilla ja kaikenlaisilla asioilla, joita halusimme saada elämäämme.

Sillä etsivä löytää.

No, Heidi, meistä kaikista epäileväisin, tokaisi, että ei homma voi näin toimia. Mutta ihmeiden aika ei ollut ohi- kotimatkalla koulutuskeskuksestamme Helsingissä kotiinsa Tuusulaan Heidi laski epäuskoisena 26 keltaista kulkuneuvoa. Meille muille riitti vähäisempikin määrä vakuuttamaan, että kannattaa keskittää huomio toivottuun.

Kiitän sinua sydämestäni osallistumisestasi VIISAS ARKI-haasteeseemme! Lähipäivien aikana jaan sinulle tiivistettynä ikiomia viisauksiani.

Olisi aivan upeaa kuulla miten sinun 7 päivääsi ovat sujuneet ja mitkä näistä haasteista olivat sinulle erityisen hyödyllisiä.

Lämmöllä ja kiitollisuudella, Marika

08.08.2012
VIISAS ARKI 6. päivä Hymy on viisas valinta

' Rauha alkaa hymystä.
Kun hymyilet, annat kauniin rakkauden lahjan toiselle ihmiselle.' -Äiti Teresa

Mikä on sinun suhteesi hymyyn? Kysyn tätä siksi, että vähän yleistäen vannoisin, että meillä suomalaisilla on erikoislaatuinen, jopa aika latautunut suhde aiheeseen. Puolustelemme kansakuntana sitä, että näytämme ulkomaisten silmissä hautajaissaattueelta. Epäilemme varsinkin leveää 'amerikkalaishymyä'' - 'Mitä se siinä virnuilee?'. Odotamme jotain hyvää syytä hymyillä - ' Ei ole hymyilyn aihetta'.

Arastelemme hymyillä ensin ettei vain nolaisi itseänsä jos toinen ei hymyilisikään takaisin -
'No eihän sekään hymyillyt'. Käyttäydymme usein kuin hymy olisi katoava luonnonvara ja siksi sitä pitää säästää vastasyntyneille ja koiranpennuille.

Nuorempana luulin olevani ihan ystävällisen näköinen. Läheiset ja huomaamattani otetut valokuvat kertovat toista tarinaa. Näytän vakavalta- usein jopa tuimalta. Harvan ihmisen kasvot ovat myönteisen näköisiä ilman tietoista hymyä. Sittemmin olen kouluttanut itseäni ja tuhansia ihmisiä hymyilemaan enemmän. Miksi?

Charlie Chaplinin sanoin; 'Elämästä tulee helpompaa hymyilemällä.'

Hymy toimii viisaana siltana ihmisten välillä. Hymy on valinta. Ensin. Sitten tulee mukava tunne. Jos jäämme odottamaan syitä hymyillä, voi odotuksemme olla tuskallisen pitkä. Jos sensijaan vaikka teeskentelemme hymyä edes puolen minuutin ajan, se muuttuu lähes väistämättä ihan ehdaksi hyvän olon hymyksi. Kannattaa kokeilla.

Viisaampia lainatakseni;'En hymyile siksi, että olen onnellinen. Olen onnellinen siksi, että hymyilen.'

Ahkera hymyily saa meidät itsemme voimaan paremmin- henkisesti ja fyysisesti. Mutta on myös hyvin epäitsekkäitä syitä hymyillä. Se tarttuu. Se on äärettömän tärkeä viesti toisille ihmisille. Tutkijoiden mukaan ( ja ilmeitä on tutkittu paljon!) luotamme hymyilevään ihmiseen enemmän.

Emme jännitä, hyökkää tai puolustaudu niin herkästi. Hymy rauhoittaa ja rakentaa siltoja. Hymy auttaa löytämään yhteisen sävelen. Se jopa alentaa verenpainetta ja saa mielihyvähormonit hyrräämään. Hymy voi valaista jonkun päivän ihmeellisellä tavalla. Sitä ei todellakaan kannata pihtailla.

Se ei kulu eikä kuluta.

'Auringon paiste on kukille sama kuin hymy ihmiskunnalle.'

Halusimme tai ei, meidän kannattaa  auliisti tarjoata hymyämme. Odottamatta sitä ensin toisilta. Sillä harvemmin happamaan ja varautuneeseen ilmeeseen vastataan reippaalla hymyllä. Minulla on ilo saada päivittäin kymmeniä, usein ehkä vähän varovaisia, mutta aidosti ilahtuneita hymyjä.

On rauhoittavaa tietää, että taivas ei putoa niskaan vaikka yhtäkkiset hymykohtauksemme saisivatkin alkuunsa hieman ällistyneen vastaanoton. Varsinkin kauan kärsinyt perheemme voi hämmentyä.Ystävällinen hymy on nimittäin niin valloittava ja valaiseva, että se sykähdyttää siihen tottumattoman sydämen.

Amerikkalainen runoilija Maya Angelou sanoo; ' Jos sinulla on vain yksi hymy tänään käytössäsi, varaa se rakkaillesi kotona. Heillä on sitä ikävä.'

Lähettämistänne elämänviisauksista yksi suosikkini oli ;''Parempi muutama ruuvi löysällä kuin liian kireällä.' Se sai minut hymyilemään pitkäksi aikaa. Kiitos! Tänään siis pistetään leukaperät, huulet, posket ja kymmenet muut kasvolihakset iloisesti töihin- hymyillään ja katsotaan mitä tapahtuu.

Hymyillään kun tavataan!

Marika

Ps. Huomenna on VIISAS ARKI- haasteemme toistaiseksi viimeinen päivä. Olisin todella kiitollinen kokemuksistanne- myös tämän päivän hymykampanjastamme.

07.08.2012
VIISAS ARKI 5. päivä 'Kaikki on hyvin, kaikki järjestyy.'

'Kaikki on hyvin, kaikki järjestyy.'

'Olen aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Siihen luottaminen antaa suuren mielenrauhan.'
- tohtori Wayne W.Dyer


'Kaikki on hyvin, kaikki järjestyy.' 'Tästä seuraa jotain hyvää.' - olen naurattanut ja ärsyttänyt läheisiäni näillä arkitokaisuillani monen monta kertaa. En kuitenkaan luovu niistä mistään hinnasta. Ne ovat ihmesanani. Yksinkertaiset hokemat ovat kannatelleet minua tilanteissa, joissa omat voimat ovat tuntuneet kovin heiveröisiltä. Pidän niistä kiinni. Ne ovat ankkurini, taikasauvani.

Luottaako vai ei- siinäpä suuri kysymys. Löysin aiheesta satoja elämänviisauksia. Osassa luottamus pitää ansaita, sitten sen saa. 'Uskon kun näen.' Itse suosin niitä opastuksia, joissa ajatus käännettiin juuri päinvastoin - 'Näen kun uskon.' Molempiin uskomuksiin löytynee todistusaineistoa runsaasti. Eli näytämme saavamme sen kokemuksen, mihin uskomme. Näin ainakin minä uskon.

Luottamuksemme voimaa tai puutetta testataan päivittäin. Luotanko toisiin autoilijoihin tai bussikuskiin riittävästi lähteäkseni liikenteeseen? Uskonko siihen, että pystyn, osaan, jaksan luottaa lukuisiin ihmisiin ja asioihin hetki hetkeltä. Eli luottamus on yksi tärkeimmistä arjen työkaluista. Siksi olikin hauskaa, että lähettämistänne viisauksista yksi suosituin oli yksinkertaisesti 'Asioilla on tapana järjestyä.'

Luottamus on viisaan mielen peruskallio. Ilman sitä olemme levottomia ja epäluuloisia, pelokkaita ja varautuneita. Luotto elämään on myös tunne, joka edistää aivojemme kykyä tehdä mahdollisimman järkeviä päätöksiä. Siksi suosittelen, että alamme aktiivisesti etsiä tosiasioita, jotka puoltavat luottamuksen hyötyjä. Sillä me löydämme sen, mitä etsimme. Parhaimmillaan luottamus löytää meidät ja seisomme vankalla peruskalliolla. Luottamus on ansaittava luottamuksella.

Sinä ja minä keksimme satatuhatta syytä olla luottamatta elämään. Etsimme muististamme monia ihmisiä, joihin ei ole voinut luottaa ja tilanteita, jotka 'ovat pettäneet meidät' eivätkä mitenkään ole voineet palvella meitä. Olemme kokeneet olleemme viattomia uhreja ja elämän pahastikin tönäisemiä. Siksi ehdotan, että emme aloita tämän päivän haasteemme harjoittelemista niistä hetkistä, jotka koettelevat luottamustamme ja uskoamme elämän hyvyyteen. Sillä kuten sanoin, me löydämme sen, mitä etsimme.

Tänään haasteemme on kasvattaa yleistä luottamuksen tunnetta huomaamalla ne asiat, jotka toimivat jotakuinkin aina luotettavasti. Meillä on joka hetki satoja syitä luottaa elämään - mm. hengityksemme toimii koko ajan. Olennaista on, mihin kiinnitän huomion ja mitä kasvatan sisälläni. Luottamusta vai epävarmuutta. Maailma tarjoaa meille sitä, mitä me siltä odotamme. Kannattaa odottaa ja olettaa, että asiat hoituvat hyvin. Siihen, että elämä kantaa. Kuten minulla on tapana laulaa lapsenlapsilleni iltaisin, kun on unien aika; 'Kaikki ompi hyvin. Kaikki järjestyy.'

Lämmöllä ja kannustaen,

Marika

06.08.2012
VIISAS ARKI 4. PÄIVÄ Lämmittäviä ajatuksia saunan lauteilta

Oikein ihanaa maanantaita teille kaikille! Nyt jatkamme VIISAS ARKI-haastettamme vielä torstaille saakka. Sitten tulee täysi viikko kasaan!

Lämmittäviä ajatuksia saunan lauteilta

' Minulla oli upea elämä. Olisinpa huomannut sen aikaisemmin!'
Näin on joku kuulemma tokaissut elämänsä viimeisillä metreillä. Tämän napakan lauseen muistin, kun nautimme ystäväni Eijan kanssa puusaunan sametinpehmeistä löylyistä - yhtenä tämän kesän taianomaisimpana iltana. Meri loiski leppeästi rantakiviin ja haapa säesti sitä suloisesti suhinallaan. Lauteille mahtui pitkän ystävyyden suomaa hiljaisuutta ja hyväksyntää.

Sitten havahduin. Missä mieleni oli? Ei ainakaan herkullisessa nykyhetkessä. Huomasin vatvovani erästä ikävää tapahtumaa. Eikä tässä vielä kaikki. Soimasin itseäni siitä, että en osannut olla ajattelematta asiaa. Olin keskellä omaa henkilökohtaista, ei-lainkaan  rakentavaa  kehityskeskusteluani, kun tajusin pysähtyä. Onneksi. Olisin muuten heittänyt hukkaan arvokkaan lahjan- aidon hyvänolon. Vieläpä tilanteessa jossa elämä tarjosi sitä minulle kimaltelevalta
tarjottimelta! Loppuilta olikin sitten onneksi yhtä kiitollisuuden ylistyslaulua. Tapahtuma herätti.

Olen paasannut kiitollisuuden hyveistä paljon. Niin paljon, että lapsenlapseni huudahtavat usein huvittuneina: ' Nyt isoäiti on taas KIITOLLINEN!' Silti minä otan lukuisat päivittäiset hienot asiat kuten puhtaan veden, riittävän ruuan, kyvyn liikkua, rauhallisen ympäristön ja loputtomat muut asiat itsestäänselvyyksinä. Se on hölmöä. Sillä arvostus lisää syitä arvostaa.
Kiitollisuus vetää puoleensa lisää syitä olla kiitollinen. Hyvän kierre kasvaa.
Ellen huomaa ympärilläni olevia satoja syitä olla kiitollinen, jätän käyttämästä eittämättä yhtä tieteellisesti tehokkaimmaksi todettua onnellisuuden keinoa. Siksi olen kiitollinen siitä, että heräsin mieleni automaattiohjauksesta vielä kun löylyjä ja kesäiltaa riitti.

Arvannet mikä on tämän päivän VIISAS ARKI- haaste? Kyllä- olen suositellut sitä ennenkin…
Pitäkäämme kiitollisuuden päiväkirjaa. Se TODELLA, TODELLA, TODELLA toimii! Kirjoita ainakin tänään ylös pitkin päivää asioita, joista voit olla kiitollinen. Kirjoittaminen on tehokkaampaa kuin vain asian toteaminen mielessä. Ihan tavalliset jutut kannattaa huomioida, tyyliin tänään iloitsen lapsistani, koirastani, parvekekukistani, tietokoneestani, mustikoista, bussista joka tuli ajoissa. Huomaa, miltä tuntuu. Saatat haluta hankkia viehkon muistiinpano-kirjasen ja jatkaa haastetta. Sillä olisihan se sääli olla kokeilematta maailman parasta hyvän elämän magneettia, vai mitä?

Nyt keskityn olemaan kiitollinen elämästäni juuri sellaisena kuin se on, ylä- ja alamäkineen. Näin maanantai-aamuna, ensimmäisenä virallisena työpäivänä loman jälkeen, minulla on erityisen painava syy olla onnellinen; kertakaikkisen ihastuttavat työkaverini Päivi, Sari ja Maarit ja äitiyslomalaiset Viivi ja Niina. Kiitos! Kiitos! Kiitos!

Lämpimin ja kannustavin terveisin,
Marika

Ps. Kaunis kiitos, että olet levittänyt VIISAS ARKI- haastettamme ystävillesi! Hyvä leviää. Ja kaikkea kivaa on luvassa.

03.08.2012
VIISAS ARKI 3. päivä Hengitys on oikotie onneen


' Tunteet tulevat ja menevät kuin pilvet tuulisella taivaalla. Minun ankkurini on tietoinen hengitys.' Näin sanoo Thich Nhat Hanh, uskomattoman nuorekas, hymyileväinen 80 -vuotias munkki, josta säteilee kadehdittavaa mielenrauhaa ja elinvoimaa. Täytyy uskoa häntä ja satoja tutkimuksia, jotka vahvistavat saman asian; tietoinen hengittäminen on oikotie aivojen viisaaseen käyttöön.

Syvä ja rauhallinen hengitys lisää kykyämme ymmärtää ja tehdä fiksuja valintoja. Se tyynnyttää kiihtyneen mielen ja tekee meistä mukavampia läheisiä. Löydämme ongelmiimme tuoreita ja toimivia ratkaisuja. Elämämme on helpompaa, koska olemme saaneet aivot puolellemme.

No, jos tietoinen hengittäminen on kerran näin hyödyllistä, niin luulisi, että me kaikki syvähengittäisimme pitkin päivää. Sillä hengittäminen on helppoa - niinhän sitä luulisi. Tyyni ja tyytyväinen ihminen osaakin ihan luonnostaan hengittää syvään ja rauhallisesti. Me muut kuitenkin pidättelemme, pihisemme, puhisemme ja puuskutamme - usein huomaamattamme.

Kikka onkin se, että meidän tulee VALITA hengitys. Muuten se on automaattiohjauksella, kuten muukin elämämme liian usein on. Ja silloin asiat tapahtuvat meille - eikä aina niin kuin toivomme. Tietoinen hengitys on kuin taikasilta parempaan elämään.

Kun huomaan hengitykseni, se onneksi heti korjaa itse itseään. Uskallan jopa väittää, että tätä lukiessasi olet muutaman kerran vetänyt henkeä vähän syvempään. Hengitys on siitä ihana ystävä, että se auttaa heti kun on mahdollista. Ja se on aina valmiina tekemään olomme paremmaksi.

NÄIN PÄÄSEMME ALKUUN: Satojen monimutkaisten hengitysharjoitusten seasta olen poiminut meille yhden, jota itse suosin. Siinä hengitän sisään nenän ( ja mielessäni navan) kautta neljään laskien ja sitten puhallan ulos myös nenän kautta, neljään laskien. Jo tämä yksinkertainen hengitysharjoitus tekee oloni seesteisemmäksi ja mieleni kirkkaammaksi. Yleensä riittää kymmenen peräkkäistä tietoista hengitystä.

Yritän muistaa tehdä tätä pitkin päivää aina kun huomaan ja muistan. Siitä on hyötyä varsinkin jos olen levoton, kiireinen tai joku harmittaa.

Hymyilen, hengitän syvään sisään, hymyilen ja  hengitän syvään ulos.

lämmöllä ja kannustaen,

Marika

Ps. Miten sinun eilinen VIISAS ARKI- haasteesi sujui?
Pidämme viikonloppuna taon ja jatkamme taas maanantaina. Mutta mikään ei estä sinua soveltamasta kolmen päivän antia lauantaina ja sunnuntaina.
Eihän sitä tiedä, vaikka se kannattaisi...

02.08.2012
VIISAS ARKI , 2 päivä Sydämen sanat kantavat

'Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan'. Kukapa meistä ei olisi tätä lausetta kuullut jo pienestä pitäen. Ja taidamme sydämessämme tietää sen todeksi. Ainakin eilisiltainen virkkuukerhomme ( muut virkkaavat taidokkaita juttuja, minä ihailen ja juttelen...) jäsenet vannoivat ko.elämänviisauden jalostavan heitä.

Aina ei edes tarvitse huutaa metsään. Olen huomannut jo vuosien ajan, että ystävällisyydellä saa useimmiten ystävällisyyttä ja äksyilyllä äksyilyä.

Silti yritän aina välillä vaatia kaunista käytöstä vähemmän hyvällä esimerkilläni. Vähän niin kuin yrittäisin saada väärällä pinkoodilla rahaa tililtäni. Aina nolottaa yhtä paljon kun tajuan, että 'Sitä saa mitä tilaa'. Dalai Lama on tiivistänyt tämän näin hyvin; ' Ole ystävällinen aina kun se on mahdollista. Se on aina mahdollista.'

Sanat ovat parhaimmillaan kuin enkelin keveä kosketus. Kannustus on ihmeellisen eheyttävää ja voimaannuttavaa. Valitettavasti meillä ihmisillä on myös kyseenalainen kyky käyttää sanoja vakavasti väärin.

Puolihuolimattomasti tai tahallisesti sivalletut väheksynnän sanat voivat raskauttaa sydämen liian pitkäksi aikaa. Siinä ei paljoa lohduta tieto siitä, että ilkeys kertoo lähettäjästään enemmän kuin kohteesta.

Edesmenneellä isälläni oli tapana sanoa, että jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin olisi parempi pysyä hiljaa. Äiti Teresan sanoin; 'Jos arvostelen toista ihmistä, minulla ei ole aikaa rakastaa häntä.'

Tänään lupaan harjoitella hiljaisuutta ja ystävällisten sanojen viljelyä.
Kiitän. Kannustan. Kehun, kun se tuntuu todelta. Myös itseäni.
Sillä Oscar Wilde on sanonut, että onnellinen ihminen tekee vain hyvää- itselleen ja muille.

Lämpimin ja kannustavin terveisin,

Marika 

01.08.2012
" Elämä on just nyt eikä sitte ku!"

NYT alkoi VIISAS ARKI-haasteemme! Kokeilemme, josko hienot elämänohjeet voisivat olla oikeasti hyödyllisiä.

Siis ihan tavallisina, monesti haastavina arkipäivinä eikä vain juhlapuheissa. Viisas arki on hyvä päivä; se on mahdollisimman ystävällistä, keveää ja kiitollisuuden sävyttämää. Siinä on ripaus iloa ja ihmettä.

Kaikki on yllättävän hyvin.

Hyvä arki ei tule itsestään vastaan. Se ei löydä luoksemme sitten joskus, kun kaikki asiat ovat vihdoin kunnossa. Mukava arki on kooste monesta viisaasta valinnasta. Hetkestä toiseen. NYT.

NYT on ihmeen väkevä hetki. NYT voin valita olla läsnä itselleni ja toisille. Kuunnella. Huomata. Välittää. Sanoa jotain kannustavaa. Koskettaa ystävällisesti. Se edellyttää
oivallusta. Muutamaa syvää hengenvetoa. Sen tajuamista, että minä itse luon arvokasta arkeani hyvällä mielelläni. Lao Tsun sanoin; "Tietä onneen ei ole - onni on se tie."

Suosituimmat henkiset ja hengelliset elämänohjeet ovat yllättävän yksimielisiä. Taitaa olla niin, että onnellisuuden ja ihmisarvoisen elon ohjeet ovat olleet olemassa jo tuhansia vuosia. Meidän on vain osattava muuntaa ne omaksi arkitodellisuudeksemme.

Yksi parhaimmista opeista on kyky elää tätä hetkeä eikä murehtia mennyttä tai tulevaa. Yhden suosikkikirjailijani, Eckhart Tollen sanoin: " Mitään ei koskaan tapahtunut menneisyydessä; se tapahtui NYT. Mitään ei tule koskaan tapahtumaan tulevaisuudessa. Se tulee tapahtumaan NYT. NYT on ainoa mahdollisuus olla onnellinen."

Tänään lupaan harjoitella juuri tätä. Ihailen vehreää ja tuoksuvaa luontoa, satoi tai paistoi. Kiitän myyjää. Soitan ystävälleni, josta en ole kuullut vähään aikaan. Kuuntelen työkaveriani sydän auki. Hymyilen peilikuvalleni. Tervehdin naapuria. Nauran elämän kummallisuuksille. Ihastelen sitä, että hanasta tulee puhdasta vettä. Kun ajatus karkaa eiliseen tai huomiseen, niin kuin se varmasti tulee tekemään, tuon sen huumorilla ja hyväksyen takaisin tähän hetkeen. Uudestaan ja uudestaan

Huomenna tarjoan meille taas uuden elämänviisaus kokeiltavaksemme.

Tänään on paras mahdollinen hetki elää täysillä tätä päivää. Sillä se on ainoa hetki, joka meillä on - juuri nyt.

Lämpimin ja kannustavin terveisin,

Marika

25.07.2012
Marika kysyy; Lähdetkö mukaan 7 päivän VIISAS ARKI-haasteeseen?

" Mitään ei ole
tapahtunut menneisyydessä;
se tapahtui NYT.
Mitään ei tule
koskaan tapahtumaan tulevaisuudessa;
se tulee tapahtumaan
NYT."
Eckhart Tolle

Eilen luin facebookista tuon yllä olevan lainauksen. Jostain syystä se pysähdytti minut paremmin kuin lukuisat muut hienot päivitykset samana päivänä. Eckhart Tolle, kuten mm. Gandhi, Einstein, Buddha, Rumi, Wayne W.Dyer, Kahil Gibran, Jeesus ja monet muut hengen/hengellisyyden jättiläiset antavat meille päivästä toiseen lahjan; he ovat osanneet tiivistää elämän olennaisimmat oivallukset ällistyttävän hienosti.

Mietin, miksi me niin innokkaasti luemme ja jaamme näitä elämänohjeita. Ehkäpä me toivomme niiden sanoman siirtyvän todellisuudeksi yhtä vaivattomasti kuin niiden lukeminen on. Minua ne ainakin auttavat muistamaan mikä on olennaista. Parhaimmillaan yksi lause voi muuntaa päiväni tunnelman arvokkaammaksi. Ehkäpä NYT on elämäni paras hetki.

Sain, ainakin omasta mielestäni, loistoidean! Haluan, että suuret elämänviisaudet muuttuvat upeista sanoista todellisuudeksi. Että ne virkistäisivät ja jalostaisivat arkeani. Tekisivät siitä helpomman ja keveämmän - ihan oikeasti eikä vain teoriassa.

Valitsin sadoista viisaista lauseista seitsemän suosikkiani. Päätin elää mahdollisimman hyvin yhtä niistä kerrallaan, viikon ajan. Sitten keksin, että olisi tosi kivaa tehdä tämä yhdessä. Sillä etköhän sinä halua hyvää arkea ihan yhtä paljon kuin minä. Uskon vakaasti siihen, että sen toteuttaminen on helpompaa yhdessä!

LÄHDETKÖ MUKAAN?

Olisi ilo ja kunnia tehdä tämä viikon retki kanssasi. Lähdetkö mukaan 7 päivää kestävään VIISAS ARKI-harjoitukseen? Päivittäin sovellamme jotain elähdyttävää lausetta omaan elämäämme. Aloitan 1.8.2012. Jaan viisaudet Marikan ystävät facebook-sivullani tai sähköpostitse. Minä jaan päivittäin (arkisin) facebookissa omia kokemuksiani ja tsemppaan meitä eteenpäin. Ei meistä varmaan enkeleitä tule viikossa mutta voisihan tuo elokuun alku olla yllättävän upea, vai mitä?

Löydät Marikan ystävät - sivun facebookista ja tykkäämällä sivusta saat viisaudet ja Marikan kokemukset näkyviin itsellesi. Voit halutessasi jakaa vapaasti viisauksia ystävillesi. Ja jos et jostain syystä halua liittyä facebook-sivumme tykkääjiin, niin voit ilmoittautua mukaan info@namaste.fi. Saat päivittäin viisautemme sähköpostiisi alkaen 1.8.2012.

Innostunein terveisin, Marika

16.01.2012
Heimosodista ruokarauhaan!

Kuulutko sinä Karppaajien Voinliukas Hurma -heimoon vai sitä vastaan taisteleviin Perunalla ja Kuokalla Voittoon -heimoon? Vai samaistutko eniten suosittuun Pyrin Välttämään Huonoja Hiilareita Mutta En Ole Tiukkapipo -ryhmittymään? Ehkäpä mielessäsi porisee, pitäisikö sinun sittenkin kokeilla Luolanaisen Muna-Pekoni -dieettiä tai jotain sen sellaista; ovathan siihen kääntyneet henkilöt lehtijutuissa aina käsittämättömän pirtsakoita ja kuvissakin parsanhoikkia.

Tai sitten olet kuin minä; seuraat hämmentyneenä heimosotaa muistuttavaa tilannetta. Erilaiset ryhmittyvät käännyttävät toisiaan lehtien palstoilla, televisiopaneeleissa ja työpaikan kahvioissa. Mikä on oikea ja väärä tapa syödä? Se on tietenkin se, mitä ihminen itse noudattaa - ainakin hänen omasta mielestään. Onneksi ruokasotamme rajoittuu meidän yltäkylläisten leveysasteiden tienoille.

Tarjoan tähän sekametelisoppaan vielä yhden vaihtoehdon. Kutsun sitä Syödään Ihmisiksi -ruokavalioksi. Olen sen vankkumaton kannattaja.

Julistan täten ruokarauhan!

Mikä Syödään Ihmisiksi -ruokavaliossa on olennaisinta? Siinä syödään sellaisia ruokia, jotka tekevät ruokailijasta mukavan kanssaihmisen niin itselleen kuin muille. Se keskittyy pitämään ihmissuhteet kunnossa. Sillä lämpimät ja sopuisat ihmissuhteet ovat onnellisen elämän peruskallio. Ja onnellisiahan me kaikki haluamme olla, vai mitä?

Syödään Ihmisiksi -ruokailussa tähdätään siihen, että meillä olisi mukava olo vielä ruokailun JÄLKEEN.
Ruoka-aineet valitaan niin, että niiden nauttimista seuraa selkeä mieli, leppoisa sydän ja kävelemään kykenevä keho. Muutumme ruokailumme avulla toivon mukaan luolamiehestä tulevaisuuden ihmiseksi.

Mitä Syödään Ihmisiksi -ruokavaliossa saa syödä? Ja mitä ei?

Syö kaikkia sellaisia ruokia, joista tiedät voivasi hyvin vielä tunteja ruokailun jälkeen. Saat syödä rajattomasti kaikkia ruoka-aineita, jotka saavat sinut aterian päätteeksi hymyilemään rakkaillesi. Raaka-aineiksi sopivat kaikki sellaiset ainekset, joista teet ruokaa rakkaudella niin itsellesi kuin läheisillesikin.

Karta ruokia, jotka tekevät sinut kiukkuiseksi, kärttyisäksi ja suvaitsemattomaksi. Vältä viimeiseen saakka sellaisia aterioita, joiden jälkeen inhoat itseäsi ja saman tien kaikkia muitakin.

SYÖDÄÄN IHMISIKSI – 10 TÄRKEINTÄ SÄÄNTÖÄ

1. En saa arvostella ja/tai paheksua muitten ruokavalioita. Ihan totta.
2. Toisten painostus edes hyvää tarkoittavan valistuksen nimissä ei ole sallittua.
3. Vältän viimeiseen saakka itseni arvostelua, paheksuntaa ja painostusta. Olen itseni paras ystävä.
4. En osta kotiin ruokia, joiden syömättä jättäminen on epäinhimillisen vaikeaa.
5. Juhlissa ja vieraisilla en nirsoile. Kaikkea tarjottua ei tarvitse syödä, mutta siitä ei tule pitää meteliä.
6. Ravintolassa saa pyytää kauniisti listamuunnelmia, mutta vaatia ei saa. Töykeys on tällä dieetillä kiellettyä.
7. Muistan kiittää mielessäni jokaisesta ruokapalasta, jonka syön.
8. Hengitän syvään samalla kun syön.
9. Huomaan ja huomioin kunnioittavasti ateriaseurani.
10. Hymyilen ystävällisesti aina kun olen nielaissut suuni tyhjäksi.

Syödään Ihmisiksi -ruokavaliossa aterioidaan tavalla, joka tuo meistä parhaan esille. Siinä ymmärretään, että aidon ihmisyyden mittari on se, kuinka kohtelemme itseämme ja toisiamme. Tässä ruokavaliossa tähdätään kestävään ja rauhanomaiseen hyvään oloon niin itsemme kuin lähimmäistemme kanssa- ruokarauhaan!

Onnea ja menestystä uudelle ruokavaliollesi!
Ehkäpä saamme sen leviämään jopa lehtien palstoille!
Hyväntuulisin terveisin, Marika

14.11.2011
Valmennus selkeyttää suunnan ja helpottaa arkea

"Miksi ihmeessä nykyajan ihmiset tarvitsevat elämäntaidon valmentajaa? Eivätkö ystävät riitä? Olemmeko me jotenkin uusavuttomia elämämme kanssa?" Näitä ja vastaavia kysymyksiä on minulta kysytty satoja kertoja viimeisten kymmenen vuoden aikana. Varsinkin
haastatteluissa toimittajat ovat kärkkäästi päivitelleet 'muoti-ilmiötä'.

Ymmärrän ihmetyksen. Onhan valmentajien käyttö verraten uusi asia meillä ja muualla länsimaissa. Muistelen huvittuneena, kuinka me päivittelimme kännykän tarpeellisuutta vielä
parikymmentä vuotta sitten. Ja kuka nyt tietokoneita kotiinsa haluaisi...

Nykyään uskon vakaasti siihen, että elämäntaidon valmentajan käyttö on kymmenen vuoden kuluttua yhtä tavallista kuin hierojalla tai kampaajalla käynti. Se yleistyy siksi, että yhä useampi meistä huomaa valmennuksen hyödyt. Siitä on aitoa helpotusta arjen keskellä.

Valmentajan avulla pääsen selkeyttämään ajatukseni. On ällistyttävän helppoa tehdä vaikeitakin valintoja, kun on rinnalla ammatti-ihminen, joka ei tyrkytä omia mielipiteitään (sitähän me ystävät teemme, vai mitä?). Mikä parasta; elämäntaidon valmentaja osaa kannustaa minusta esille voimavaroja, joilla jaksan paremmalla mielellä eteenpäin. Minusta me kaikki ansaitsemme rinnallemme ihmisen, jonka tehtävänä on auttaa meitä suunnistamaan sutjakammin huimaa vauhtia muuttuvassa ympäristössämme. Elämäntaidon valmentajat koulutetaan juuri tähän.

Valoisia hetkiä loppuvuoteesi,

Lämmöllä Marika

18.10.2011
1440 minuuttia valintoja?

Muutama päivä sitten pahoitin mieleni jostain, jolla ei ole enää mitään merkitystä. Koska paha mieli ei tunnetusti tunnu erityisen miellyttävältä, päätin tehdä sen minkä tiedän toimivan; ottaa kynän käteeni ja kirjoittaa vihkooni ainakin kolme asiaa, josta olen juuri nyt kiitollinen. Siihen meni noin 30 sekuntia.

En ollut puolen minuutin jälkeen hurmioissa, mutta olin leppoisampi ja siedettävämpi sekä itselleni että läheisilleni. Eli helpotti.

Kokeilin juuri äsken, kuinka monta kiitollisuuden aihetta ehdin kirjata ylös viidessä minuutissa. Peräti 87! Ja oloni on harjoituksen jälkeen suorastaan riehakas, ilman että mikään tai kukaan on muuttunut tänä aikana.

Kiitollisuus on ihan ällistyttävän tehokas lääke vailla mitään sivuvaikutuksia.

Kiitollisuus mm. kohentaa terveyttä, antaa lisää energiaa ja helpottaa ihmissuhteita. Jo kolmen viikon kiitollisuus-kuuri puree ällistyttävän tehokkaasti jopa piintyneeseen hapannaamaan. Ja tosiaan, riittävä päivä-annos on vain kolme ylös kirjattua kiitollisuuden aihetta. Enempi määrä voi aiheuttaa vakavaa onnellisuuden lisääntymistä!

Minulla, sinulla ja kaikilla meistä on käytössämme 1440 minuuttia päivässä.  Mutta onko meillä viisi minuuttia aikaa siihen, että lisäämme hyvää olomme ja käyttäydymme ihmisiksi? Meille jää vielä senkin jälkeen 1435 minuuttia käytettäväksi kaikkeen muuhun. Tarpeelliseen ja tarpeettomaan.

Onko meillä varaa olla ’uhraamatta’ muutamaa minuuttia arvokkaasti ja viisaasti kiitollisuudelle? En keksi yhtään järkevää syytä.

31.08.2011
Lisätkäämme ilahduttavaa vapautta ihmissuhteisiimme!

En todennäköisesti ole ainoa ihminen maailmassa, joka aina välillä ( ja aika usein!) sortuu ajatukseen - miksi MINUN pitää aina muuttua? Miksi se TOINEN ei voi käyttäytyä kauniimmin, yrittää enemmän, pyytää anteeksi ensin tai jotenkin muuten muuttaa käytöstään niin, että minun on helpompi olla hyvä ja kiva.

On helpompi ajatella, että itse on tehnyt kaikkiensa. Hapan työilmapiiri tai jumiutunut parisuhde laitetaan näppärästi toisten tiliin. Minä ainakin olen taitava huijaamaan itseäni siitä, että oma käytökseni on täysin enkelimäistä ja se toinen vaan ei tajua...

Hetkittäisinä viisaampina hetkinäni tiedän kuitenkin, että todellinen vapaus löytyy aivan muualta kuin syiden etsimisestä itsensä ulkopuolelta. Kun uskallan aidosti katsoa vain ja ainoastaan omaa osuuttani ihmissuhteissani, saan yhtäkkiä todella voimallisen muutoksen taikasauvan.

Voimakysymyksiäni ovat: Mitä minä voin tehdä, jotta tämä ihmissuhde voi paremmin? Kuinka voin omalla käytökselläni ja sanoillani parantaa ja tervehdyttää jopa vuosikausia jatkuneen tulehtuneen ihmissuhteen? Luin kesällä Stanfordin yliopiston psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professori David Burnsin kirjan 'Hyvä Yhdessä'. Se pysäytti minut viisaudellaan:

Tehokkain keino muuttaa hankalat ihmissuhteet toimiviksi, on lopettaa toisen tai olosuhteiden syyttäminen. Keskity itsesi muuttamiseen.

Voisiko se todella olla näin helppoa? Kuulen jo omankin mieleni keksivän paljon selityksiä ja esimerkkejä, siitä kuinka tämä minun tilanteeni on se poikkeus. Valitettavasti vapaudelle ei ole poikkeuksia - vapaus on jokaisen henkilökohtainen valinta. Onneksi.

Tässä tohtori Bursilta viisauksia, jotka todella toimivat kenelle tahansa:

7 VAPAUTTAVAA TEESIÄ ILOISIIN IHMISSUHTEISIIN

1. Jos haluat aidosti ja rehellisesti saada paremman ihmissuhteen, sinun on oltava valmis MUUTTUMAAN ITSE. Tämä voi olla joskus kipeää, mutta on ainoa todella toimiva keino muuttaa suhde toiseen aidosti paremmaksi. Niin kauan, kun pidämme kiinni siitä, että sen toisen pitää muuttua - mikään ei muutu.

2. Kun olet valmis pohtimaan omaa osuuttasi ihmissuhteen ongelmiin, saat myös työkalut muuttaa haasteet vapaudeksi, ymmärrykseksi ja rakkaudeksi. 

3. Hyvän vuorovaikutuksen keskeiset tekijät ovat: Taitava ja empaattinen KUUNTELU, tehokas ja avoin ITSEILMAISU ilman toisen syyllistämistä. Sekä tietenkin toisen ihmisen vilpitön ja aito KUNNIOITUS.

4. Löydä aina jokin totuus siitä, mitä toinen sanoo. Vaikka toisen sanat kuulostaisivat kuinka kohtuuttomilta tai epäoikeudenmukaisilta, niin älä tartu niihin. Pyri löytämään sanoista edes pieni totuuden ripe. Älä hyökkää, puolustaudu tai vastusta. Kun toinen tuntee tulleensa kuulluksi ja ymmärretyksi, haluaa hän puolestaan huomattavasti todennäköisemmin kuulla ja ymmärtää myös sinua.

5. Ole empaattinen ja asetu toisen asemaan. Asetu toisen ihmisen asemaan ja yritä katsoa tapahtumaa ja maailmaa hänen näkökulmastaan. Ota aidosti huomioon se, miltä toisesta tuntuu ja kerro hänelle, että ymmärrät tai ainakin yrität ymmärtää toisen pahaa mieltä tai suuttumusta. Kysele ja ota selvää, mitä toinen ajattelee ja miltä hänestä tuntuu.

6. Puhu vain omista tunteistasi. Omi omat tunteesi ja ota niistä vastuu. Älä syytä, manipuloi, puolustaudu, hauku, esitä marttyyriä tai turvaudu mihinkään muuhunkaan sellaiseen keinoon, joka itse asiassa päästää sinut itsesi kuin koira veräjästä ja antaa ymmärtää, että syy on kuitenkin siinä toisessa ihmisessä. Tässä me olemme kukin omalla tavallamme erityisen taitavia.

7. Anna toiselle aidosti myönteistä palautetta - se tekee ihmeitä! Löydä rehellisesti jotain positiivista ja hyvää sanottavaa toiselle jopa kesken riidan. Osoita arvostusta ja kunnioitusta, vaikka toinen haukkuisi ja syyttäsi sinua.  Se ei aina ole helppoa, mutta toimii kuin ihme. Kokeile seuraavaa lausetta heti kun haluat olla onnellisempi:

"Kiitos, että olet rehellinen ja kerrot minulle miltä sinusta tuntuu. Arvostan sitä".

Oletko valmis kokeilemaan? Muista, että sinulla on paljon voitettava. Oma kasvava vapautesi ja aidosti antoisat, hyvät ja rakastavat ihmissuhteet!

Lämmöllä ja kunnioituksella, Marika